Ads Nuffnang

Ads Nuffnang

Ahad, 19 April 2015

RESEPI OTAK-OTAK



OTAK-OTAK
RESEPI 1
Bahan-bahan ( 2 keping saiz 4"x6"x1" )
  • isi tenggiri 1 kg
  • 2-3tbsp santan pekat
  • 2 biji telur
  • 100g tepung ubi
  • lbh kurang 1/4 cwn minyak masak
  • garam, aji,gula
  • **bhn sambal**
  • 3-4tbsp cili boh
  • 4 biji bwg merah
  • 1 biji bwg besar
  • 4 biji bwg putih
  • 1" halia
  • 1" kunyit
  • 1" lengkuas
  • 4-5 batang serai
  • 4 biji buah keras
  • 1- 1 1/2 tsp belacan
  • 3-4 tbsp rempah kari
Cara-cara
  1. Bersihkan ikan macam biasa.Kikis isi tenggiri, asingkan
  2. kisar semua bahan sambal
  3. tumis dgn 1/4 cwn minyak. kalo time tumis rase xcukup minyak, leh tmbah minyak sket
  4. Description: Image018
masukkan bahan perisa dan tumis sampai agak pekat. ni le end result sambal tu..
  1. tutup api n biar sejuk
  2. bila dah sejuk, ambil sambal n masukkan dalam isi ikan tadi .(masukkan sikit2 dulu)
  3. masukkan juga tepung, santan n telur. gaul sebati
  4. Description: Image022
alaskan plastik dlm bekas tupperware 4 segi. masukkan otak2 tu,tututp balik ngan plastik, tekan2 sket bg mampat..n keep frozen. bile nak bakar/kukus..thaw skejap
  1. kalau rajin, bule bungkus kecik2 n bakar/kukus.
  2. **note: sambal tu xsemestinye abis guna. kna agak2. camtu gak ngan tepung. kalo xmoh liat, kurangkan tepung. kalo xmoh lemak sgt, kurangkan santan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...